A recent trip to Suria KLCC mall has left a bad taste in Datuk Fazley Yaakob’s mouth.

2 days ago, the celebrity chef took to Instagram to share about an incident that happened in KLCC. It all started when his youngest child, 8-month-old Ellie, had pooped in her diapers. When Fazley and his wife Datin Azrene Ahmad approached the nearest toilet, they were refused entry.

Source: Hangat

According to the father-of-4, the woman manager who was on duty refused to allow Azrene and the child into the toilet for fear of contaminating the toilet. The “Premier” toilet requires RM2 per entry but the lady in charged told them to visit the toilet on the 2nd floor. Her reasoning? The toilet there is free and people wouldn’t mind the smell as much.

ADVERTISEMENT

Shocked by a rude attitude, Fazley and Azrene tried to reason that the baby’s diaper had already broken and this was an emergency. The woman refused to be budged, saying that paying customers are bound to complain if she were to allow the mother and baby inside. “I’m confused. If a baby’s faeces is so disgusting, are you saying those using this “premier” toilet leave it smelling like vanilla and starwberry?” the Malaysian celebrity asked.

View this post on Instagram

Buat pengunjung di KLCC @suriaklccmall , ini adalah satu kisah dan pengalaman saya, @azrene_ahmad dan anak bongsu saya @ellie_alaynaselma. Seperti mana lazimnya, seorang bayi pasti perlu tukar lampin apabila penuh. Namun hari ni, lampinnya Ellie ‘bocor’. Lalu isteri saya bergegas mencari tandas. Yang paling dekat adalah tandas bertanda ‘Premier’ yang memerlukan kami membayar RM2 Nak dijadikan cerita, pengurus wanita yang menjaga pintu tandas dengan bongkaknya tak benarkan isteri saya masuk dengan alasan “Tak boleh masuk ke sini untuk ganti lampin sebab nanti TANDAS BERBAU BUSUK dengan poopoo baby you dan pelanggan lain akan marah!” Kami cuba beri alasan kukuh, bahawa kami akan bayar dan isteri saya siap berjanji akan memasukkan pampers ke dalam plastik yang kami sudah sedia bawa dan akan buang di luar. Manager wanita tersebut tetap berkeras dengan bongkak mengatakan “Pergi ke tandas tingkat 2, Di situ tandas PERCUMA, najis baby bau busuk, nanti customer lain tak nak masuk tandas ni!” Masalahnya, lampin dah pun bocor, takkan kami nak berjalan jauh ke tingkat atas dan melalui ramai orang yang mungkin akan tidak selesa melihat. Namun dia tetap berkeras dan tak membenarkan seorang ibu dan bayi berumur 8 bulan untuk menukar lampin dengan alasan “Nanti tandas busuk!” Saya bertanya kepada beliau kalau ianya memang menjadi undang2 di KLCC bahawa memang kalau bayi lampir kotor tak boleh menggunakan tandas di KLCC terutamanya dalam ‘kecemasan lampin’. Dia kata memang itulah caranya di KLCC. Yang kita sentiasa harapkan adalah budi bicara seorang manager perempuan terhadap seorang perempuan lain yang ada bayi berumur 8 bulan di waktu kecemasan. Semoga, ianya tidak berlaku kepada pengunjung2 lain. Apa yang saya sendiri keliru, kalau benar najis bayi itu berbau busuk yang amat sangat, bermakna orang dewasa yang turut menggunakan tandas RM2 di KLCC berbau vanilla dan strawberry kah? Apapun kepada pihak pegurusan Suria klcc, usahlah dibuang manager wanita yang ‘sekadar menjalankan tugas’ itu. Mungkin beliau juga diberikan arahan khas oleh orang atasan bahawa bayi2 semua akan menyebabkan tandas di KLCC berbau jika digunakan?

A post shared by Dato' Fazley Yaakob (@fazleyyaakob) on

Since his post was shared to his 456,000 Instagram followers, it went viral. The management from Suria KLCC personally reached out to Fazley to offer an apology over this inconvenient episode. General Manager Mr Ben Chong even confirmed that KLCC has no such policy on not allowing parents to change their baby’s diapers in the “premier” toilet.

The KLCC management has taken responsibility over this unfortunate encounter and insists that they do not discriminate mother and child under any circumstances. Fazley appears to have accepted their apology, saying that “what’s done is done” and “as far as I’m concern, the case is closed”.

View this post on Instagram

Thank you for those who have shared their own experiences in @suriaklccmall toilet. Buat mereka yang tak tahu cerita penuh, mohon jangan mudah judge niat saya dan mereka yang turut berkongsi pengalaman yang hampir sama . Yang salah tetap salah, yang kurang ajar tetap kurang ajar. Namun saya tetap bersalaman dengan kakak manager tu sebelum saya balik. Apa yang kalian tak tahu ialah apabila kami bergegas ke tingkat dua masih lagi belum selesai masalahnya, dengan pampers yang bocor, ramai pengunjung turut tak selesa. (Itulah yang kami cuba elakkan dari awal lagi) Di tingkat dua, kami turut di marahi kerana cuba untuk tukar lampin yang bocor. Soalnya, it was an emergency! Hanya budi bicara yang kami harapkan . Oh well, whats done is done. Today pihak suria KLCC, Mr Ben Chong GM of Suria KLCC Management telah pun menelefon saya dan memohon maaf. Saya bertanya kepada beliau adakah benar ada undang2 ‘yang mengatakan “bayi tak boleh tukar pampers di toilet KLCC?” Kata beliau “TIDAK ADA!” dan kesilapan itu adalah dari pihak mereka sendiri kerana tidak menggunakan budi bicara berhadapan dengan kes kecemasan seperti itu. Tambah beliau lagi, KLCC tidak pernah mendeskriminasi ibu & bayi di dalam apa jua keadaan. Kes yang berlaku adalah kecuaian mereka di dalam memberi latihan penuh terhadap kakak manager tersebut . Saya nyatakan kepada beliau, saya nak jemput Kakak Manager tu untuk makan di @sukasucrebistro, saya nak masakkan untuk beliau, mungkin boleh membantu beliau untuk lebih lembut hati berhadapan dengan pelanggan di hari muka . Well guys, as far as im concern, the case is closed. Saya harap, in the future tidak lagi ada kes seperti ini berlaku di sebuah mall hebat bertaraf dunia yang menjadi kebanggaan negara!

A post shared by Dato' Fazley Yaakob (@fazleyyaakob) on

ADVERTISEMENT

Fazley even joked that he may invite the rude lady staff to his restaurant at Suka Sucre Bistro and treat her with a personal-cooked meal. Maybe it will soften her heart?

Source: Hangat.

Previous articleActress Izara Aishah Apologises For Hugging Dr Mahathir Inappropriately
Next articleFans Creeped Out By Selena Gomez Bathing Naked In Horror Video
Justin
Usually awkward & quiet, but gets talkative once the conversation revolves around movies, TV shows, music, and entertainment. (Contact: [email protected])