The highly celebrated Malaysian Film Festival returns this year on 30th March 2019 for its 30th edition.

The award ceremony which is Malaysia’s equivalent of the Oscars will see 42 local films competing in 24 categories at the Plenary Hall of Putrajaya International Convention Center (PICC).

ADVERTISEMENT
View this post on Instagram

FESTIVAL FILEM MALAYSIA KE 30 (FFM-30) BUKA PENYERTAAN UNTUK FILEM-FILEM LAYAK BERTANDING Hulu Kelang, 5 Oktober- Selaras dengan penganjuran Festival Filem Malaysia ke 30 (FFM-30), Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) melalui Jawatankuasa Penyertaan dan Penjurian FFM-30 hari ini membuka penyertaan untuk filem-filem layak bertanding. Menurut Ketua Pengarah FINAS, Dato' Fauzi Ayob merangkap Pengerusi Jawatankuasa Induk FFM-30, kerajaan melalui FINAS dengan kerjasama Persatuan-Persatuan Perfileman Malaysia dan disokong Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) terus komited bagi penganjuran edisi ke 30 ini sebagai meraikan dan mengiktiraf kecemerlangan penerbitan filem-filem Malaysia dan para karyawan industri. Di antara syarat-syarat utama penyertaan kategori filem cereka pada FFM-30 adalah seperti berikut: ●Filem cereka tempatan yang dikeluarkan di Malaysia untuk tayangan di pawagam di Malaysia dalam format DCP/35mm/format digital dan tempoh masa tayangan sekurang-kurangnya 60 minit. ●Filem yang belum pernah menyertai siri Festival Filem Malaysia DAN filem-filem yang telah mendapat Sijil Lembaga Penapisan Filem (LPF) pada atau sebelum 30 September 2018. ●Tarikh tutup penyertaan FFM30 ialah pada 31 Oktober 2018, jam 12.00 tengahari. Justeru, FINAS mengalu-alukan penyertaan daripada para penerbit bagi filem-filem untuk edisi FFM-30 ini dengan memuat turun borang penyertaan di link berikut https://www.finas.gov.my/ffm30/ Untuk maklumat lanjut, anda boleh hubungi Sekretariat Festival Filem Malaysia ke 30 di talian 03-41021741/03-41041392/1452 atau email di [email protected] #FFM30 #IniSinemaku

A post shared by FestivalFilemMalaysia30 (@officialffm30) on

“From the 42 films, 25 of them are Malay-language movies, 8 Chinese, 7 Tamil and 2 Cantonese,” Festival Director Abdul Khalid Maulod told at a press conference on FFM 30 as quoted by Bernama.

With the theme “Inspirasi Sinemaku” (My Cinematic Inspiration), 27 awards will be given out including 3 special awards; Box Office Film, Behind The Scenes Award and Lifetime Achievement Award.

The nominees for each category will be announced next week. Some of the films competing include box office hits like “Paskal”, “Munafik 2”, “Hantu Kak Limah”, “Pulang”, “One Two Jaga”, and more.

View this post on Instagram

MALAM ANUGERAH FFM30 BERLANGSUNG 30 MAC INI Kuala Lumpur, 12 Mac-Telah berlangsung hari ini Sidang Media Pengumuman Penganjuran Festival Filem Malaysia ke 30 (FFM30) yang telah diadakan di Dorsett Hartamas, Kuala Lumpur. Sebanyak 42 buah judul filem akan bersaing merebut 24 anugerah yang akan diumumkan di Malam Anugerah FFM30 yang disiarkan secara langsung di saluran ASTRO Ria (104) dan Maya HD (123) pada 30 Mac 2019 ini. Sebanyak 23 buah program sisipan bermula 1 Mac 2019 merangkumi komponen pembangunan kandungan, pasaran, modal insan dan apresiasi sinema dengan kerjasama persatuan perfileman dan rakan strategik telah dirangka sepanjang bulan ini. Bertemakan 'Inspirasi Sinemaku', di antara filem-filem yang bertanding adalah One Two Jaga, Dukun, Paskal, Mrs. K, Munafik 2, Guang, Vedigundu Passange, Before We Forget, KL Special Force, Lee Chong Wei: The Rise of The Legend, Polis Evo 2, Hantu Kak Limah, Pinjamkan Hatiku, Gol & Gincu 2, Sughammai Subbulakshmi, Busker, Tujuh, Pulang dan banyak lagi. Turut diumumkan adalah hos malam anugerah FFM30, Nabil Ahmad dan Adibah Noor serta barisan penyampai yang merupakan pemenang anugerah di FFM terdahulu seperti Othman Hafsham, Fauziah Dato' Ahmad Daud, Nasir Bilal Khan, Erma Fatima, U-Wei HjSaari, Fatimah Abu Bakar, Faizal Hussein, Fazura, Maya Karin, Pacai, Liyana Jasmay, Izzue Islam dan ramai lagi. Sidang media ini telah dihadiri YBhg. Dato’ Samsuni Mohd Nor, Pengerusi FINAS merangkap Penasihat FFM30, YBrs. Tuan Khairul Azhar (Nik) Abu Bakar, Timbalan Pengerusi Induk FFM30, YBrs. Tuan Haji Abd. Khalid Maulod, Pengarah FFM30, Puan Emarina Kamal, Pengurus Saluran Astro Ria, Cik Peggy Tan, Pengurus Besar Dorsett Hartamas, Kuala Lumpur, Presiden-Presiden Persatuan, para penggiat industri dan rakan-rakan media. Layari https://www.finas.gov.my/en/industry-information/ffm30/ untuk info seterusnya @finasmalaysia #FFM30 #InspirasiSinemaku Terima kasih kepada Penaja Lokasi @dorsetthartamas

A post shared by FestivalFilemMalaysia30 (@officialffm30) on

ADVERTISEMENT

Comedian Nabil Ahmad will be the host of the night together with veteran singer Adibah Noor. The award presenters for the event include Pekin Ibrahim, Liyana Jasmay, Izzue Islam, Dato’ Afdlin Shauki, Faizal Hussein, Zul Ariffin, Maya Karin, Fazura, and more.

Previous articleA&W Malaysia Releases Special Edition Mugs For Its 100 Years Anniversary
Next articlePenang’s Oldest & Most Iconic KFC To Close Down For Good
Annie May
I'm Annie and I was born in May...and I like Anime ~ (ba dum tss) Email: [email protected]